»konohaSENPUU »gantzSENPUU »hetaliaSENPUU »forumSENPUU
»Konto premium - kliknij, by dowiedzieć się więcej.

Odpowiedz Poprzedni temat «» Następny temat

natury chakry

Wiadomość

matix1256 napisał/-a:

Wystarczy popatrzeć na klan Uchiha tam każdy jego członek posiadał skłonności to jutsu opartych na naturze ognia

Uchiha to klan z kekkei genkai-> są wyjątkowi, nie można ich brać pod uwagę.
http://www.leafninja.com/...cluster-big.png
Trudno cokolwiek z tego zrozumieć i lepiej nie czerpać stamtąd wiedzy ale poszukałem tam wyjątków.
Bracia Uchiha: Saskue<katon i raiton> a Itachi<katon i suiton>. Sarutobi Hiruzen<doton i katon> Sarutobi Asuma<katon i fuuton>.
Ostatnio zmieniony przez Forum User 001 26-07-10, 14:45, w całości zmieniany 1 raz

Forum User 001 napisał/-a:

Uchiha to klan z kekkei genkai-> są wyjątkowi, nie można ich brać pod uwagę.

Ich KG to Sharingan, a nie Katon...
Sprawa imo jest banalnie prosta, dziedziczenie natur działa tak samo jak normalnych cech - jest pewna szansa, że odziedziczy sie naturę po rodzicach. Nie ma pewności, ale bardziej prawdopodobne jest posiadanie tej natury co oni, niż innej., Tyle, nie wiem nad czym sie tu rozwodzić :P
W Konoha większosć ma Katony, w Kumo Raitony, w Suna Fuutony, w Kiri Suitony, zaś w Iwa chyba wszyscy Dotony xD
Co do Mokoutona - możliwe, ze wymagane jest wysokie podobieństwo genów do Shodaime, by można było korzystać z elementu drewna. Nie jest powiedziane, że nikt z jego rodziny nie ma prawa korzystać z Mokoutonów. Wiemy tyle, że póki co, tylko on go miał. Nie ma żadnych kategorycznych stwierdzeń. Niektóre cechy jest łatwiej odziedziczyć, inne trudniej. Bywa.
Ostatnio zmieniony przez Progeusz 26-07-10, 15:04, w całości zmieniany 1 raz

Sai napisał/-a:

A że nie miał natury odpowiedniej do takiej techniki, zostało bez żywiołu.

yyy wydaje mi się że się mylisz gdyż Kakashi powiedział że Czwarty nie potrafił tego zrobić w tym sensie że nie umiał a nie że nie mógł. Tak mi się wydaje a podejrzewam że Minato nie miał natury ziemi a raczej miał powietrze.

Narutobis napisał/-a:

yyy wydaje mi się że się mylisz gdyż Kakashi powiedział że Czwarty nie potrafił tego zrobić w tym sensie że nie umiał a nie że nie mógł.

Nie szło mi o Rasengana, tylko o to, że jakby miał wiatr/błyskawicę, zrobiłby technikę właśnie jednego z tych żywiołów, jak Kakashi, który stworzył Raikiri. Nie miał natury która pasuje do zabicia na hita, to zrobił technikę bez żywiołu :P

Liczy się tylko jedno -> POZITIV!!! :D (i cycki :P)

Progeusz napisał/-a:

Ich KG to Sharingan, a nie Katon...

Każdy wie że ich kg to Sh, ale Uchiha mają dziedziczny również katon (chyba?). Każdy U ma katon więc imo żywioł wchodzi w skład ich kg tak jak hyuuton u Haku.
http://www.onemanga.com/Naruto/315/13/ Lewy dolny-Uchiha mają ogień.

Progeusz napisał/-a:

W Konoha większosć ma Katony, w Kumo Raitony, w Suna Fuutony, w Kiri Suitony, zaś w Iwa chyba wszyscy Dotony xD

Tak to chyba wygląda, w Liściu Katony mają Uchiha i stąd kraj ognia. Wydaje mi się że gdzieś było powiedziane że najwięcej jest typów suiton i doton a najmniej fuuton i raiton ale nie mogę tego potwierdzić mangą bo nie chce mi się szukać.

Progeusz napisał/-a:

Sprawa imo jest banalnie prosta, dziedziczenie natur działa tak samo jak normalnych cech - jest pewna szansa, że odziedziczy sie naturę po rodzicach. Nie ma pewności, ale bardziej prawdopodobne jest posiadanie tej natury co oni, niż innej., Tyle, nie wiem nad czym sie tu rozwodzić :P

Dokładnie. Nie kuje opcji, że o naturze chakry decyduje los lub inna siła wyższa. Baa Kakashi po swym ojcu odziedziczył kolor chakry. Skoro odziedziczył tą cechę chakry to czemu i nie naturę. Członkowie klanu Haku musieli mieć zawsze albo Fuutona albo Suitona.

Progeusz napisał/-a:

Co do Mokoutona - możliwe, ze wymagane jest wysokie podobieństwo genów do Shodaime, by można było korzystać z elementu drewna. Nie jest powiedziane, że nikt z jego rodziny nie ma prawa korzystać z Mokoutonów. Wiemy tyle, że póki co, tylko on go miał. Nie ma żadnych kategorycznych stwierdzeń. Niektóre cechy jest łatwiej odziedziczyć, inne trudniej. Bywa.

Raczej jest recesywny i związany z więcej niż jednym takim genem. Coś takiego skutecznie utrudniałoby przekazanie takiej zdolności dalej.

Forum User 001 napisał/-a:

Każdy U ma katon więc imo żywioł wchodzi w skład ich kg tak jak hyuuton u Haku.

Katon nie wchodzi w skład ABL'a. W wyniku takiej a nie innej selekcji genów wszyscy mają katony. Baa mógłby przecież być też tak, że ktoś z klanu Haku miał geny pozwalające na łączenie suitona i fuutona, ale gen odpowiedzialnym za naturę chakry nie jest żadnym z nich. W takim wypadku osobnik taki nie będzie w stanie użyć Hyutona chyba, że opanuje poza swoja podstawową naturą opanuje jeszcze fuutona i suitona.

Sai napisał/-a:

Nie szło mi o Rasengana, tylko o to, że jakby miał wiatr/błyskawicę, zrobiłby technikę właśnie jednego z tych żywiołów, jak Kakashi, który stworzył Raikiri

Kakashi podczas treningu FRSa u Naruto mówił że Yondaime chciał włożyć swoją naturę do rasengana ale nie miał sposobu by skrócić tą operację do minimum (nie mógł zrobić tylu klonów naraz i utrzymywać ich przez długą ilość czasu).
Ta sytuacja mówi nam że Minato nie mógł włożyć natury do rasengana, ale nie przeczy że Minato nie miał wiatru (jak Naruto)
a w databookach nic nie ma?:>

Cytat:

Kakashi podczas treningu FRSa u Naruto mówił że Yondaime chciał włożyć swoją naturę do rasengana ale nie miał sposobu by skrócić tą operację do minimum (nie mógł zrobić tylu klonów naraz i utrzymywać ich przez długą ilość czasu).

Może chciał się pobawić? :P

IMO jakby miał wiatr/błyskawicę, zrobiłby ofensywne jutsu żywiołowe oparte na którejś z tych dwóch natur. Zrobił bezżywiołową technikę, chociaż w sumie, może chodzi tu o to, że Rasengana robi naprawdę szybko, bez pieczęci, co w jego stylu walki jest zabójcze. Tak czy inaczej wątpie, żeby panował nad trzema, bo i po co mu to?

BTW jak wykrywają drugą naturę? Karteczki pokazują tylko jedną, tą podstawową pewnie :P

Liczy się tylko jedno -> POZITIV!!! :D (i cycki :P)

Gogol napisał/-a:

Ta sytuacja mówi nam że Minato nie mógł włożyć natury do rasengana, ale nie przeczy że Minato nie miał wiatru (jak Naruto)

Nie do końca. Mógł, ale nie starczyło mu życia. Gdyby doczekał paru kolejnych wiosen, zapewne dokończyłby swoją wymarzoną technikę.

Gogol napisał/-a:

a w databookach nic nie ma?:>

Nope :(

Sai napisał/-a:

IMO jakby miał wiatr/błyskawicę, zrobiłby ofensywne jutsu żywiołowe oparte na którejś z tych dwóch natur.

To za mało. Jeśli żywioł techniki przeciwnika ma przewagę nad Twoim, to jesteś ugotowany. Rasengan radzi sobie świetnie z każdą naturą.
Ogólnie, ostateczna forma Rasengana w założeniu jest techniką idealną - perfekcyjna manipulacja formą i naturą, razem z tym idzie potęga, z jaką nie może się równać nic innego. Jak zauważyłeś w przypadku Yondka duże znaczenie ma czas potrzebny na wykonanie techniki, którego przy Hiraishinie raczej nie ma, możliwe że dlatego zaczął od manipulacji formą. Pamiętajmy, że takie Chidori wymaga pieczęci, a w szczególności słowa Sasuke, który ucieszył się, że Gaara zamknął się w kulce - dzięki temu uzyskał czas konieczny do użycia Tysiąca Siewek (III runda, jeszcze na stadionie, mam nadzieję, że wszyscy pamiętają scenę, jbc mogę znaleźć, a Gogol będzie w stanie zapodać cytat by Kabura :P).

Sai napisał/-a:

BTW jak wykrywają drugą naturę? Karteczki pokazują tylko jedną, tą podstawową pewnie :P

Imo najprawdopodobniej sam sobie wybierasz, którą chcesz trenować.
Wątpię, by istniały woreczki, które po nadmuchaniu zmieniają kolor w zależności od drugorzędnego żywiołu 8D Nie jest też powiedziane, że ktoś musi mieć 2 natury.
Ostatnio zmieniony przez Progeusz 28-07-10, 23:18, w całości zmieniany 1 raz

Progeusz napisał/-a:

III runda, jeszcze na stadionie, mam nadzieję, że wszyscy pamiętają scenę, jbc mogę znaleźć, a Gogol będzie w stanie zapodać cytat by Kabura :P).

"zamknął się w jakiejś kuli i coś mamrocze. Ale to dobrze, bo i moja technika potrzebuje czasu".
Odskok na ścianę, machanie pieczęci i atak podczas którego Gai, Kakashi i Sakura gadają o technice xD

Progeusz napisał/-a:

Nie jest też powiedziane, że ktoś musi mieć 2 natury.

ze słów Kakashiego bym wywnioskował że w każdym drzemią wszystkie natury (co by było logiczne, bo ninja potrafi wykonać w teorii technikę z każdego żywiołu) ale niektóre łatwiej odblokować.
Karteczki informują o naturze jaką najłatwiej wytrenować -> Naruto ma ten wiatr.
Ale pozostałe cztery są jakby dalej uśpione. Możliwe że Naruto ma wiatr na 60%, wode na 20%, ogień na 15%, ziemie na 3% i błyskawicę na 2% -> i mimo że łatwiej mu trenować wodę to on może o tym nie wiedzieć (nic dziwnego) i zacznie trenować ziemię osiągnąwszy masterstwo w drugiej naturze.
A ograniczenie do dwóch-trzech natur wynika z czasu jaki trzeba poświęcić na trening -> to by też wyjaśniało że nie każdy ma 2 natury.
Progeusz, chodzi mi o to, że fuuton to chakra o charakterze tnącym. Nie wytwarza wiatru, tylko poprzez swój ruch sprawia, że powietrze się porusza - tak jak wtedy, gdy np. machasz ręką ;)
Nie gniewajcie się, że nie komentuję całych postów. Wolę z całej treści wyrwać parę zdań i je skomentować, niż odnosić się do wszystkiego, co napisano w temacie :)

Aderon napisał/-a:

Progeusz, chodzi mi o to, że fuuton to chakra o charakterze tnącym. Nie wytwarza wiatru, tylko poprzez swój ruch sprawia, że powietrze się porusza - tak jak wtedy, gdy np. machasz ręką ;)

A ja pytam o źródło. Skąd wziąłeś te rewelacje, że techniki Fuutonowe muszą ciąć, a jeśli nie tną, to nie są Fuutonami?
Dotony mogą przybierać formę skał, głazów, błota, mogą wywoływać trzęsienia ziemi, tworzyć wybuchową glinę, piasek zapewne też jest dotonem. Masa możliwości. Dlaczego Fuuton ma być ograniczony wyłącznie do cięcia?
Ostatnio zmieniony przez Progeusz 06-08-10, 13:43, w całości zmieniany 2 razy
Aderon może się sugerować chapami, gdzie Naruto odkrywa swoją naturę (rozcina liścia). A potem widzi się z Asumą, który chakrą wzmacnia kunai.

Save the fandom, kill yourself ♥

Bardzo możliwe, jednak nie wiem dlaczego miałoby to przeczyć fuutonowatości Atsugai, Fuuton Rasengana, czy techniki Orochimaru i ogólnie wykorzystaniu Fuutona w innym celu niż rozcinanie. To jest raczej możliwość, nie jedyna droga.
Jej, przecież Shukaku wywrzaskiwał typowo "W wietrze ukrycie!" a żadnych tnących ataków nie miał, tylko odpychał przeciwników : P
Trąba powietrzna jakiegoś ninja z Konohy w walce z Painem-absorberem też zapewne była fuutonowa (no bo jaka inna ) a nic nie rozcinała :P
Odpowiedz